Un produs Blogger.

Istoria Cerbului de Aur

luni, 31 august 2009

Cerbul de Aur este un eveniment foarte cunoscut devenit o tradiţie, ce are loc în Braşov, în aer liber, în Piaţa Sfatului. Este un spectacol-concurs de interpreatre ce urmăreşte promovarea talentelor din România şi de peste hotare. Prima ediţie a festivalului a avut loc în urmă cu 41 de ani, în 1968. De atunci şi până în prezent au avut loc 16 ediţii, anul acesta va avea loc cea de-a 17-a.



Pentru prima dată Cerbul de Aur a avut loc în 1968 din dorinţa Guvernului Român pentru a demonstra că şi România este o ţără deschisă. Festivalul a fost conceput iniţial ca o copie a faimosului San Remo. Nicolae Ceauşescu a ales Braşovul ca şi locaţie pentru festival pentru că este un oraş încărcat de istorie. Prima ediţie a fost organizată în perioada 5-10 martie la Teatrul Dramatic iar organizatorii au fost cei de la Televiziunea Română. Prezentatorii acstei ediţii de debut au fost Iurie Darie şi Stela Popescu. La concurs au participat 28 de artişti iar recitalurile au fost susţinute de 15 vedete. Primul câştigător a fost belgianul Jacques Hustin. Cerbul de Aur, ediţia întâi s-a încheiat cu un dineu fastuos la Restaurantul Carpaţi, astăzi Aro Palaca, în seara de 10 martie.
Cea de-a doua ediţie a avut loc exact în anul următor tot în perioada 5-10 martie. Prezentatorii au fost Sanda Ţăranu şi Silviu Stănculescu. Trofeul Cerbul de Aur a rămas în România de data aceasta la interpreta Luminiţa Dobrescu.
În 1970, la ediţia a treia festivalul de la Braşov a fost transmis de 30 de televiziuni din întreaga lume. Concurenţii români au fost Dorin Anastasiu, Angela Similea.
Primarul Braşovului de atunci i-a înmânat cântăreţei Connie Francis cheia oraşului, o medalie cu emblema cetăţii şi un costum naţional. Aceasta şi-a donat onorariul unei instituţii sociale braşovene. Cerbul de Aur a fost câştigat de Therese Steinmetz din Olanda.
În acest an pe şcena festivaluluia urcat şi Julios Iglesias care atunci nu a fost foarte remarcat.
În 1971 are loc cea de-a patra ediţia a festivalului Cerbul de Aur şi ultima din perioada comunistă. Nicolae Ceauşescu întrerupe festivalul de teamă că românii au prin prea tare gustul libertăţii. Câştigătorul ultimei ediţii a fost Ann Louise Hannson din Suedia.
După 21, în 1992 are loc cea de-a cincea ediţie a Festivalului. Acesta revine la Braşov, de data aceasta în Piaţa Sfatului, în aer liber în perioada 24-28 iunie. A fost construită pentru Cerbul de Aur o sală în aer liber cu o capacitate de 5000 de locuri. Spectacolul de atunci a început cu un film de prezentare a istorie festivalului. Prezentatorii au fost Ricky Dandel şi Bianca Brad. La concurs au participat 36 de cântăreţi din 26 de ţări. Pentru prima dată în istoria festivalului, numărul ziariştilor l-a întrecut pe cel al concurenţilor, numărul lor fiind de 150. La această ediţie Angela Similea a susţinut un recital iar Patricia Kass a avut cel mai aplaudat concert. Trofeul Cerbul de Aur a fost acordat lui Trie Atami din Indonezia
În 1993 organizatorii au mutat festivalul în septembrie pntru că ploaia din anul trecut le-a dat de furcă acestora. Prezentatorul a Ricky Dandel. Cerbul de Aur a fost câştigat de Arina Commodores din Lituania.
Invitaţii de onoare au fost: Toto Cotugno, Kylie Minogue, Jerry Lee, Dionne Warwich.
În 1994 numărul spectatorilor a crescut la 7000. Prezentatorii au fost: Bianca Brad, Beatrice Vornicu, Daniela Popescu, Cristina Stoica, Tania Budi, Ricky Dandel. Vedetele din România au fost Loredana Groza, Monica Anghel şi Silvia Dumitrescu. Cerbul de Aur a fost câştigat de americanul Worthy Davis.
În 1995 pe scena festivalului ca şi prezentatori au urcat Toni Grecu şi Daniela Gamulescu. Pe şcena din Braşov au ajuns: Status Quo, 2 Unlimited, Kenny Rogers şi Belinda Carlisle. În acest an a cântat din partea României şi Şcoala Vedetelor. Câştigătorii au fost membrii unei formaţii ruseşti: Cramps in the Leg.
În 1996 Cerbul de Aur rămâne iar în România la Monica Anghel. Prezentatorii acestei ediţii au fost: Miruna Coca Cosma, Ricky Dandel, Hugo de Campos. Printre vedetele care au concertat se numără: La Bouche, Vaya con Dios, Tom Jones, Adrian Daminescu, Timpuri Noi, Stereo, Loredana Groza, Monica Anghel, Silvia Dumitrescu.
În 1997 Cerbul de Aur a fost prezentat de către Andreea Marin, Tania Budi şi Horia Brenciu. Câştigător a fost Meiske Shakila Sherhalawan din Indonezia. La această ediţia a participat şi Christina Aguillera, o interpretă pe atunci în vârstă de 16 ani încă necunoscută.
Următoarea ediţie a avut loc în anul 2001. A fost prezentată de Ricky Dandel şi Gianina Corondan. Câştigătorii trofeului au fost trupa românească Proconsul. Aceasta a fost ediţia în care a cântat Ştefan Bănică Junior, Holograf, Direcţia 5, Trei Sud Est.
În 2002 Paula Seling a câştigat Cerbul de Aur. Printre vedetele care au concertat au fost cei de la Scorpions şi fetele din celebra trupă pe atunci Tatu.
În 2003 trofeul pleacă tocmai în China la Sho Baoling.
În 2004 a câştigat trupa Slang iar în 2005 ajunge în Italia la Linda. Prezentatorii ediţiei din 2005 au fost Cosmin Cernat şi Ramona Bădescu.
Festivalul Cerbul de Aur din nou se întrerupe şi revine cu cea de a 16-a ediţie în 2008. Prezentatorii au fost Elvin Dandel, Alina Sorescu şi vedeta Televiziunii Române Ruxandra Gheorghe. Premiul i-a revenit lui Răzvan Krivach.
Anul acesta va avea loc cea de-a 17-a ediţia şi va avea loc în perioada 2-7 septembrie. Vor fi 27 de concurenţi din 20 de ţări, care vor urca pe scena festivalului în încercarea de a câştiga.
Reprezentanţii României la Cerbul de Aur vor fi The Marker, Jasmine şi Nadine. Vor mai participa concurenţi din Finlanda, Macedonia, Italia, Rusia, Estonia, Ucraina, Armenia, Bulgaria, Republica Moldova, Australia, Cipru, Israel, China, Malta, Mexic, Turcia, ş.a.
De-a lungul timpului Festivalul Cerbul de Aur a fost o pistă de lansare pentru concurenţi. Pe scena festivalului au urcat nume mari din muzică precum: Patricia Kass, Kenny Rogers, Boy George, Kylie Minogue, Vaya con Dios, Toto Cotugno, Diana Ross, Culture Beat, Kelly Family, Ricky Martin, Pink, Nino D’Angelo, Natalie Imbruglia, Joe Coker, Ruslana, Margareta Pâslaru, Doina Spătaru, Doinea Badea, Gabriel Cotabiţă, Nicu Alifantis, Gheorghe Zamfir, Dan Spătaru, Vama Veche, Compact, O-zone, Iris, ş.a.


Sursa: www.wikipedia.org

Niciun comentariu:

 

O Campanie Salvati Copiii

Campanie ShoeBox

ShoeBox.ro - Cadoul din cutia de pantofi. Participa si tu!

Cele mai citite