Un produs Blogger.

Carieră, muncă, familie... alegeri

joi, 1 noiembrie 2012




Nu m-a învățat foarte multe tatăl meu, dar așa puține câte mi-a spus mi-au prins foarte bine. Când nu știam ce vreau să mă fac când voi fi mare, mi-a spus: ”Încearcă până vei reuși. Încearcă-le pe toate fără să îți fie frică și nu te gândi cum vei părea în ochii celorlalți. Când îți este bine, oprește-te.”
Și cu toții la un moment dat ne-am oprit undeva. Unii mai mult într-un birou cu gândul la o carieră strălucită iar alții acasă, doar lângă cei dragi.
Nu contează ce alegi atât timp cât ești fericit și asta te mulțumește. Dacă nu vrei ca ceea ce faci tu să se numească doar muncă, definită în dicționarul explicativ al limbii române ca o activitate conștientă (specifică omului) îndreptată spre un anumit scop, în procesul căreia omul efectuează, reglementează și controlează prin acțiunea sa schimbul de materii dintre el și natură pentru satisfacerea trebuințelor sale, foarte bine. Atunci începi să construiești, să înveți mai mult să te dedici mai mult.
Dacă simți că nu asta este ceea ce vrei, la fel, foarte bine. Lasă în urmă acest drum și fii acolo unde te simți mai împlinit.
Important e ca ceea ce facem să o facem bine, să fim acolo, indiferent că pentru o perioadă sau nu. Dar cât o facem să fim dedicați căci doar așa putem fi și împliniți.
Și pentru că spuneam că fiecare zi înseamnă alegeri, este normal să ai ezitări. Să stai să te întrebi ce și unde e mai bine. Nu neapărat azi, mâine de exemplu. La facultatea ne-a învățat un profesor când la întrebarea: ”Și tu ce vrei să te faci când vei fi mare?”nu prea știam ce să răspundem, să ne închipuim viața noastră peste 10 ani, dar să o facem fără să ne impunem vreo barieră. La ”trezire” cel puțin ai o idee mai bună despre ce îți place și cum ajungi acolo ai să vezi tu.
Indiferent de ce alegem și ce visăm pentru noi important este să fim siguri pentru că așa nimeni nu ne poate învinovăți. Ca să fii împlinit pe termen lung faci ce poți, când poți, cât poți. Când nu mai poți, oprește-te și mai gândește-te o dată ce vrei.
Astăzi mă simt mai împlinită construindu-mi o carieră. Nu vreau doar să muncesc, vreau să mă dezvolt. Mai încolo poate mă voi simți goală și mă voi reorienta, sau ...Sunt multe opțiuni mereu.  Iar cea mai bună, e cea de care nu te îndoiești și îți asumi de la început posibilul eșec al alegerii tale.
Am văzut și oameni fericiți cu o carieră și oameni fericiți fără, deci echilibrul e acolo unde îți găsești tu împlinirea, conștient fiind că o alegere înseamnă și să lași ceva în urmă.

Articol scris pentru SuperBlog, etapa 12.

 

O Campanie Salvati Copiii

Campanie ShoeBox

ShoeBox.ro - Cadoul din cutia de pantofi. Participa si tu!

Cele mai citite