Un produs Blogger.

Guest-post: Despre a vrea, a încerca, a reuși

marți, 26 februarie 2013


Ne-am împrietenit pe facebook, apoi am mâncat pufuleți, eu, el și Monica, în timp ce l-am bătut la cap să scrie și el un guest-post. Azi și-a amintit, azi l-a scris. A ieșit unul motivațional, zic eu numai bun... e urât afara, avem nevoie de ceva care să ne trezească la viață, vine primăvara, un nou anotimp, un nou început.


Ca să îl cunoașteți pe Sorin, câteva cuvinte: a fost reporter și blogger în București, a mai lucrat pe la Ubisoft, Rtc, Adevărul, Cafeneaua Literară. Acum pregătește ceva proiecte, când le va tăia panglica, vom afla mai multe, cu siguranță.







Contrar așteptărilor, dacă îți propui să faci ceva, rareori nu-ți va ieși. Totul depinde de cum abordezi problema.

Nu spun că va fi ușor, dar dacă vrei cu adevărat ceva, singura piedică pentru a obține acel ceva ești chiar tu. Ba chiar cred este mai greu să îți dai seama ce vrei cu adevărat, ce te face fericit, ce simți că te împlinește, și mai ușor să îl obții.

Da, aduce a motivațional ce scriu aici, și poate nu-s eu cel mai îndreptățit să dea sfaturi, dar privind în urmă am citit multe, am văzut multe, am tras multe concluzii, am reperat greșeli, am tras învățăminte, și cine știe, poate-ți dau de gândit sau te luminez în vreun fel.

Să nu îți fie frică să greșești.

Știu că trăim într-o lume în care greșeala este cel mai negativ lucru pe care îl poți face, dar greșind înveți, greșind devii mai creativ, greșind treci prin experiențe noi și doar așa îți dai seama ce dorești cu adevărat, cine vrei să fii și ce vrei să lași în urma ta.

Nu te încurajez acum să faci toate greșelile posibile, căci una-i să încerci ceva și să greșești și alta-i să faci ceva greșit în mod intenționat. Mai mult te îndem să încerci, fără să te mai gândești că poate ai să dai greș - greșeala e doar parte a drumului, nu capătul de linie.

Concret?! Încearcă experiențe noi, pasiuni noi, încearcă să-ți îndeplinești visuri pe care le crezi imposibile, îngăduiește-ți să aspiri spre ceva ce îți dorești și îți pare de neatins, ieși din zona de comfort și riscă. Poate vei greși, poate vei ajunge într-o situație jenantă, poate mă vei înjura în gând dacă-mi vei fi urmat sfatul, poate vei trage o învățătură din asta... acum gandește-te dacă ți-ar ieși totul cum ai dorit, dacă visul s-ar împlini, dacă încercând și riscând ti-ai găsi fericirea - n-ar merita să greșești pentru șansa de a te simți împlinit?

Ai șanse fifty-fifty - ori reușești, ori dai greș.

Ce-i frumos atunci când greșești este că oricând mai poți încerca o dată și-nc-o dată, de fiecare dată mai înțelept ca tura precedentă, și astfel să-ți îmbunătățești șansele de reușită.

M-am gândit să vă înșir tot felul de exemple reale de do's and dont's, dar n-ar avea rost. Dacă v-aș spune cum se face, nu m-aș diferenția cu nimic de părinții, profesorii, șefii și atotștiutorii pe care îi cunoaștem cu toții. Nu există metode universale de reușită ori metode care să te ferească complet de greșeli. Nimeni nu are rețeta succesului, dar ce-i universal știut este că dacă nu încerci nu reușești.

Ce vă pot spune este că nici părinții, nici profesorii, nici prietenii nu știu ce-i bine pentru voi. Tu știi cel mai bine ce-i mai bine pentru tine, iar dacă nu știi, tot tu trebuie să descoperi, nu să îți zică altcineva. Toți "știu" a-ți spune cum să faci, dar nimeni nu va fi acolo când vei face și nimeni nu va face în locul tău. Mai bine fă ce vrei în termenii tăi.

Educația e importantă, dar nu te baza doar pe cea din școli. Să mergi la școală e important, dar nu garantează reușita.

Citește mult, învață din experiențele altora, experimentează la rândul tău.

Dacă ești la generală sau liceu înscrie-te la tot felul de cercuri de desen, cursuri de canto, dans, actorie, acțiuni de ecologizare, sporturi, ONG-uri, asociații pentru tineret etc. Profită acum de tot ce îți asigură școala și părinții, căci mai târziu în viață vei descoperi că nimic nu mai e gratis, și e din ce în ce mai greu să experimentezi. Gândește-te că-s lecții gratuite care te vor ajuta în viață.

Să stai pe facebook sau prin cluburi nu te-ajută cum te-ajută o pasiune descoperită devreme. Și nu, lenea nu-i o pasiune. Dar dacă descoperi că-ți place să desenezi, să cânți, să socializezi cu oamenii și să schimbi lumea, să câștigi în sport și-n viață, toate astea te vor ajuta pe termen lung, îți vor construi un țel și-ți vor dicta viitorul, iar asta rareori descoperi în sala de clasă ori în club.

Da, poți descoperi și că nu îți place să muncești ca alții și vei căuta scurtături. Atât timp cât nu încalci legi și ești fericit just do it. Istoria-i plină de oameni care s-au revoltat la un moment-dat și prin scurtăturile lor ne-au făcut lumea mai bună.

Dacă ai trecut de școală și tot nu te simți împlinit, nu renunța. Viața-i prea scurtă ca să nu faci ce-ți place, să nu fii fericit. O vorbă a unui mare om și antreprenor: do what you love, no excuses! Și vorba cântecului de mai jos, dacă nu știi nici acum ce vrei să faci cu viața ta, nu-i bai - ai tot timpul la dispoziție. Important e să încerci, iar dacă mori subit mâine măcar vei fi ținut minte ca cel care a încercat și care s-a revoltat, nu ca cel care s-a plafonat și n-a ieșit cu nimic în evidență.

Citeam cândva că, pentru a evolua, omul are 3 mari nevoi principale întipărite adânc în ADN-ul lui: să supraviețuiască, să propage specia și să fie cineva = pentru avea șanse de supraviețuire, pentru a lăsa moștenire urmașilor și pentru ca acei moștenitori să învețe din trecut.

Practic îți satisfaci nevoi codate adânc în rădăcinile tale și de aia ești fericit când ai casa ta și toate lucrurile în ordine - ai șanse mari de supraviețuire; când îți găsești jumătatea și te simți atât de fericit în sânul familiei specia este propagată; când ajungi cineva - lași ceva în urma ta, ești ținut minte, iar familia ta o va duce bine în urma ta.

Știu, nu-ți pică bine să știi că dinainte de naștere ai fost programat să faci cel putin 3 lucruri pe acest pământ, dar cel mai bine este să nu te opui, ci să te lași dus de val și să faci totul posibil pentru a supraviețui, a-ți întemeia o familie și pentru a fi cineva. Fă totul posibil ca să fii fericit.

Pentru mine cea mai importantă este nevoia de a fi cineva, de a lăsa ceva în urmă. Nu de alta, dar poate n-ai norocul unei vieți lungi sau al unei familii, căci astea-s necunoscute în viață - mâine poate trâsnește un fulger, iar jumătatea ta poate-i cu altcineva - dar ce lași în urmă depinde doar de tine. Poate ești fericit să ai averi și să muncești din greu pentru ele, poate ești fericit doar dacă schimbi lumea, poate ești fericit doar dacă îți pasă de tine - idee este că trebuie să fii fericit - e răspunderea ta să fii, altfel e păcat de timpul petrecut pe-acest pământ.

O șansă ni se dă, o viață avem și-ar fi păcat să n-o trăim cu zâmbetul pe buze.




Niciun comentariu:

 

O Campanie Salvati Copiii

Campanie ShoeBox

ShoeBox.ro - Cadoul din cutia de pantofi. Participa si tu!

Cele mai citite