Un produs Blogger.

Romanticul castel blestemat al Franței

duminică, 25 noiembrie 2012



Pe Valea Loarei se află cel mai romantic castel din Franța, construi de o femeie pentru femei, pe malul întinsului râu Cher cu valurile sale delicate precum inimile femeilor care l-au locuit.
Chenonceau a fost construit de către Catherine Briconnet la începutul secolului al XVI-lea pe fundațiile unui conac și ale unei mori.
Impresionantul castel construit precum o bijuterie în stil renascentist a fost dăruit de către Henric al II-lea, din dinastia Valois, iubitei sale Diane de Poitiers, una din cele mai frumoase și mai inteligente aristocrate pe care le-a avut Franța. A fost rivala cea mai de temut a reginei Caterina de Medici și a acumulat bogății fabuloase.
Regele pe lângă ”bijuteria” de castel Chenonceau i-a făcut cadou și numeroase bijuterii cu care își împodobea Diane părul bogat, gâtul și cercei.
Poveștile spun că ea a stăpânit cu adevărat Franța cât timp a fost metresa regelui Henric al II-lea.
Caterina de Medici a trăit mereu retrasă, în umbra iubitei soțului ei, cu care a început o relație la numai un an după săvârșirea căsătoriei. Era extrem de geloasă dar nu a avut niciodată atâta forță să îl convingă pe regele Henric al II-lea să renunțe la ea.
O legendă spune că într-una zile Caterina de Medici a auzit de o bijuterie superbă cu smaralde, pe care urma să o primească cadou Diane Poitiers pentru a-și împodobi frumosul păr. Verdele era culoarea preferată a reginei iar acest lucru a făcut-o și mai geloasă dorind din tot sufletul să o alunge pe Diane de la castel. După moartea lui Henric al II-lea Caterina de Medici, se spune că, i-a furat bijuteria cu smaralde de un verde orbitor, a frumoasei Diane Poitiers și a obligat-o să se mute în sumbrul castel de la Chaumont. Tristă, după moarte lui Henric și a exilării, i-a aruncat Caterinei de Medici cuvintele: ”bijuteria care rămâne la tine să vadă în castelul ăsta atâta tristețe câtă e în sufletul meu.”
Și a fost. Bijuteria verde a rămas în Cabinet Vert, biroul deosebit al Caterinei de Medici, și a văzut destulă tristețe cum și-a dorit Diane.
A urmat la tron Carol al IX-lea dar starea sa fragilă de sănătate a făcut ca coroana să îi revină repede lui Henric al III-lea. A fost considerat de mama sa, Caterina de Medici, fiul favorit dar și acesta a avut parte de o viață scurtă. După 15 ani de domnie, la 38 de ani moare asasinat într-un război civil. Pentru că în urma căsătoriei cu Louise de Lorraine-Vaudemont nu au avut copii iar în 1584 moare și ultimul său frate dinastia Valois se stinge, tristă așa cum și-a dorit Diane de Poitiers. Iar la castel a rămas Louise, care s-a retras acolo pentru 11 ani de doliu, decorându-și dormitorul cu catifea neagră cu motive ce simbolizează moartea. Astfel bijuteria cu smaralde a văzut după Henric al II-lea numai tristețe și doliu.

Articol scris pentru SuperBlog, etapa 25.

Niciun comentariu:

 

O Campanie Salvati Copiii

Campanie ShoeBox

ShoeBox.ro - Cadoul din cutia de pantofi. Participa si tu!

Cele mai citite