Un produs Blogger.

Guest-post: Despre origini

marți, 5 februarie 2013




Salut, sunt Marius (http://mariusboghici.blogspot.ro).

 Acum vreun an, m-am surprins pe mine însumi gândindu-mă la origini.
Nu la originile creștinismului și nici la originile romanilor. Ci la originile numelui meu de familie.
Eu am un nume de familie mai “ne-românesc”.  Și de aici întrebările: De unde mă “trag”? Cum au ajuns stră, străbunicii mei în România? Când?
Și, stând eu așa și gândindu-mă, și ne știind de unde să încep căutarea, am apelat la google.
Era un banc în care ni se spunea că google le știe pe toate.
“-Na, zic, acum să te văd!”

Și după câteva căutari, am găsit două biblioteci virtuale: http://www.dacoromanica.ro/ (preferata mea) și http://www.bcucluj.ro/bibl-electronica.php
Probabil că mai sunt și alte biblioteci asemănătoare.

Și m-am apucat de răsfoit. Cu răbdare și fără tutun. Și am avut o mare bucurie când am descoperit ce colecție bogată de documente vechi ne sunt puse la dispoziție gratuit.

Nu sunt un pasionat de istorie și în general de trecut, dar este interesant să citești un manual de istorie, un abecedar sau chiar un atlas geografic din epoci de mult apuse. Sunt ziare și reviste, monitoare oficiale, cărți, manuale școlare, cursuri și tehnici de instruire și alte publicații vechi.

În Atlasul din 1899-1900 am citit că:
-         cea mai înaltă clădire din lume era turnul Eiffel cu 300 m, în România acelor  vremuri erau 973 de femei la 1000 de barbati și din 1000 de subiecti, 790 erau analfabeți. Kilometrul se scria “Chilometru”, 10 chilometri = 1 Miriametru, cel mai înalt punct de pe pământ era Guarisancar 8.848 m (Chomolungma/Everestul de azi) și Pluto nu exista (fiind descoperită abia în 1930).
Interesant și chiar funny. :)

Te poți documenta, dar îți poți și însenina o zi mai gri, citind “Furnica” o publicație de satiră și umor din acea vreme.
Enjoy! :)

P.S.: Am găsit ce căutam, și ce a fost “de-a dreptul peste stângul”, în acea perioadă de căutări, am făcut o tranzacție cu o persoană din Târgoviște care avea același nume de familie. Și care mi-a povestit ce știa despre originile noastre.

Niciun comentariu:

 

O Campanie Salvati Copiii

Campanie ShoeBox

ShoeBox.ro - Cadoul din cutia de pantofi. Participa si tu!

Cele mai citite