Plecand din Brasov spre Campulung Muscel … la Podu Dambovicioarei se joaca “ hora”. E un sat mic, cu vreo 750 de locuitori, prin care se face intrarea in Muntii Iezer-Papusa. E un loc linistit cu oameni veseli si primitori. Numai nu iti intind mana sa intri in casa lor sa-ti spuna povesti despre oierit, despre iernile grele si primaverile calde, despre obiceiuri, traditii, sa-ti cante doine. Sunt oameni a caror singura bogatie e traditia si-i lasa inima sa o imparta cu orice trecator. Aici artistul Paul Everac a creat statuiele in aer liber. Ele reprezinta o scena a vietii: hora, semnificand faptul ca dincolo de tot ce a infruntat cu greu romanul tot a gasit el un mijloc de a canta si de a dansa.
Ajunsi in Campulung Muscel pentru o altfel de lectie de istorie putem sa ne oprim la Mausoleu. De la portile sale vezi plaiurile intinse, are la picioare Argesul si pe noi … caci a fost ridicat pentru cinstirea eroilor soldati cazuti in luptele din primul razboi mondial. (1916-1918). Vizitand si astfel de locuri sentimentul patriot se retrezeste in noi si macar pentru o clipa ne gandim ca pe unde calcam noi astazi atat de liberi a curs sange, lacrimi si gloante; tocmai ca sa calcam atat de liberi.
Orasul Campulung este plin de istorie. Este prima resedinta domneasca din Tara Romaneasca, unde apare si primul document romanesc: “ Scrisoarea lui Neacsu”. Localitatea este cunoscuta ca fiind spatiul romanesc cu cea mai autentica arhitectura. Este inconjurat de dealuri acoperite cu livezi, pomi, gradini si palcuri de padure. In partea de sud se pot zari ruinele vechii cetati romane Jidava.
La 5 km de Campulung, pe drumul spre cabana Voinea se afla comuna turistica Leresti. Aflata in plina dezvoltare ofera peisaje mirifice, care-ti fura privirea si gandul precum ielele obraznice. La putin timp dupa ce intri in comuna vezi semet, ridicandu-se 2 capete de munti: Iezer si Papusa. Apartin grupei majore a Carpatilor Meridionali cu inaltimi de 2462 si respective 2391. In drumul spre cabana Voinea, admiram barajul raului Rausor cu o inaltime de 166,60 metri si o lungime la coronament de 307 metri. Nu este un baraj spectaculos cei drept dar este frumos, linistitor, inconjurat de munti semeti care parca se nasc din apele sale.
Cabana Voinea, aflata la o altitudine de 950 de metri este un loc de refugiu pentru turisti si de asemenea un punct de plecare spre ascensiune in masivul Iezer-Papusa. Aici poti auzi povesti interesante despre zona, despre munti, despre trasee. E imposibil sa nu afle despre povesti legate de Lacul fara fund (Lacul Iezer ), de traseul montan greu de pe Papusa si cel usor din Iezer.
Dupa ce vezi toate cate-ti sunt date sa vezi prin imprejurimi o iei spre alte drumuri spre alte frumuseti caci sunt multe locuri frumoase unde natura a creat peisaje minunate. Inchizi ochii la drumurile proaste din Roamnia, la traficul nebun si te gandesti ca-i o aventura care merita si din care te vei intoarce uimit de cate ai putut sa afli si de cati oameni cu suflet cald si simplu ai cunoscut.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu